blog
HIZMET VERDIĞIMIZ IŞLETMELERE

Sayı    :

MERKEZ /2019/

Konu  :

UETDS Yük Bildirimi hk.

                                                                                      23 ARALIK 2019

 

 

 

HIZMET VERDIĞIMIZ IŞLETMELERE

 

 

İlgi:      (a)   24 Nisan 2019 tarih ve 30754 sayili Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik

            (b)   08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY)

            (c)   KDGM 2019/5 sayılı genelge

 

 

 İlgi (a) yönetmeliğin üçüncü bölüm 8. maddesi (b) fıkrasında “ ADR Bölüm 5.4.1’te belirtilen mahiyette taşıma evrakını eksiksiz hazırlamak ve taşımacıya vermek (ayrıca, taşıma işlemi başlamadan önce taşıma evrakını Bakanlık tarafından oluşturulacak U-ETDS sistemine işlemek/iletmek zorundadır.” amir hükmüne göre GÖNDEREN taraf sorumlulukları içerisinde, hazırlanması ve taşımacıya sunulması gereken taşıma evrakı bilgilerinin U-ETDS sistemine girilmesi gerekmektedir.

 

İlgi (b) ile, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), ilk olarak 08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile yük ve yolcu taşımacılığında bildirim zorunluluğu tanımlanmıştı. Halen yolcu taşımacılığı alanında işletmelerce kullanılarak bildirimler yapılmaktadır.

                İlgi (c), KDGM 2019/5 sayılı genelge ile (KTY Geçici 2/1) yük taşımacılığında da bildirim yapılması 01 Ocak 2020 tarihi itibarıyla zorunlu hale getirilmiş olan U-ETDS sistemi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve KTY çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetimi imkanlarının sağlanacağı bir sistemdir.

            U-ETDS sistemi sayesinde, ilk kez ticari olarak taşınan eşya, kargo ve yolcu hareketleri ile tasimasi yapilacak tehlikeli maddeler elektronik olarak takip edilebilecektir. Bu sayede; 

 

1- Korsan ve usulsüz (kapsam dışı) taşımacılığın önlenmesi, sektöre girişlerin kontrolü ve planlanması, diğer taşıma modları (hava, demiryolu ve denizyolu) içinde yatırım odaklı veri elde edilmesi,

2- Taşınan yolcuların, sayısı, seyahat sıklığı, saatleri, güzergahları, bagajları, fiyat ve zaman tarifelerini, engelli yolculara uygulanacak indirimlerin takibi,

3- Asayiş amacıyla güvenlik birimleriyle paylaşım imkanı (Ulusal güvenlik), şehirlerarası çalışan otobüs kaynaklı trafik yoğunluğunun yönetilmesi,

4- Taşımacılık faaliyetlerinin mali açıdan analizi ve vergilendirme için ilgili birimlerle (MASAK, Gelir İdaresi Başk.) paylaşımı,

5- Taşımacılık sektöründe çalışanların takibi ve bunların mali (sigorta, maaş) ve sosyal (çalışma ve dinlenme süreleri) haklarının takip edilebilmesi (sosyal boyut),

6- Gerek tarifeli, gerek tarifesiz yolcu takibi (aylık, günlük, saatlik, mevsimlik vb… istatistikler), imkanın da sağlanacağı değerlendirilmektedir.

 

            U-ETDS sistemine veri gönderimi iki yolla yapılabilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yayımlanmış duyuruya göre iki yöntem aşağıda açıklanmaktadır. “ Bunlardan birincisi E-Devlet portalı (kamu.turkiye.gov.tr) üzerinden taşımacılarımızın  taşıma faaliyetlerine ilişkin verileri girmesi ve bu yolla U-ETDS sistemine veri iletmeleridir. Yetki belgesi sahiplerinin Bakanlığımıza bildirdikleri imzaya yetkili kişiler veya yazılı olarak müracaat etmek suretiyle operatör olarak yetkilendirilen kişiler E-Devlet portalına giriş yaparak, yetkili oldukları firma adına veri gönderme işlemini gerçekleştirebilmektedirler.

Sisteme veri göndermenin ikinci yolu ise web servis denilen yöntemdir. Bu yöntem birinci yöntemden çok daha basit bir çözümdür. Bir çok firmanın taşımaları takip etmek amacıyla kullandığı bir program bulunmaktadır. Kullanılan programın Bakanlığımız U-Net Otomasyon sistemiyle veri alışverişini sağlamak suretiyle, firmalar kendi programlarına girmiş oldukları taşıma bilgilerini (taşıt, yolcu, hareket saati, güzergah vb…) otomatik olarak ve başka hiçbir zahmete girmeden (E-Devlete giriş yapmadan) U-ETDS sistemine iletmeleri mümkündür.

Tehlikeli Madde gönderimi yapan işletmeler ise ADR kapsamında hazırlamak zorunda bulundukları TAŞIMA EVRAKI üzerinden bildirim yapmakla mükelleflerdir. Taşıma evrakı hazırlama sorumluluğu ADR’ ye göre GÖNDEREN taraf sorumluluğu olması dolayısıyla tehlikeli madde ile iştigal eden işletmelerden, taşıma evrakı hazırlama zorunluluğu bulunanlar U-ETDS sistemine yukarıda açıklanan şekilde bildirim yapmaları gerekecektir. ADR’ ye göre taşıma evrakı sorumluluğu taşımacıda olup, taşımacıya teslim edilen evrakın üzerindeki bilgilerin doldurulması işi Gönderen taraf sorumluluğundadır. Esasen, boş ve temizlenmemiş araç ve tankerlerin taşıma evrakı için TAŞIMACI, gerekli önlemi almak zorundadır. Kısaca,  boş ve temizlenmemiş araç veya tankeri bulunan işletmelerimiz ise bildirimleri TASIMACI taraf olarak sorumlulukları bulunduğu takdirde yapacaklardır.

Bildirimlerin Ek’ teki genelgede belirtilen saatten önce girilmesi gerekmektedir. Burada, bildirim için yükün yola çıkmasından itibaren 6 saatlik bir esneklik payı bulunmaktadır. Bildirimi yapmayan işletmelere 10 ceza puanı yazılacak olup, bir ceza puanının 2019 yılı için değeri 132 liradır.

ATLAS TMGD olarak, hizmet verdiğimiz tehlikeli yük, tehlikesiz yük ve yolcu taşımacılığı yapan işletmelere 31 Aralık 2019 tarihinden sonra zorunlu olacak U-Net üzerinde bulunan Ulaştırma Elektronik Takip Denetleme Sistemi (U-ETDS) hakkında önceden bilgi vermek, amacıyla işbu metin hazırlanmıştır. İşletmelerimizin, sürece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaptırımlara maruz kalmadan hazırlanması ve tedbirini alması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini saygılarımızla arz ederiz.

 

 

                                                                                                                           

 

 

Yazıyı Paylaş :